26 Een Fietsregeling Zonder Omkijken
Terug naar het overzicht

Een fietsregeling zonder omkijken

Nieuws
20 juli 2020

Een fietsregeling opstarten is heel eenvoudig. Dankzij een slim digitaal platform, heldere uitleg vooraf én administratieve verlichting is een fietsregeling aanbieden haast net zo simpel als fietsen zelf.

Dat 2020 hét jaar van de fietsregeling zou worden, stond eigenlijk al vast. Voordat de fiets als virusproof vervoersmiddel werd bestempeld, bezorgde de overheid de tweewieler immers al meewind. Per 1 januari van dit jaar versimpelde Den Haag de regels rondom de overbekende ‘fiets van de zaak’. De essentie? Als werkgever kun je jouw werknemers een leasefiets aanbieden zonder dat het je als bedrijf iets hoeft te kosten. Dat is wel heel makkelijk. En met de werkkostenregeling heb je niets te maken.

Opstarten fietsregeling
Een fietsregeling hoef je niet aan te vragen bij de overheid. Die kun je gewoon opstarten. Het begint met het vinden van een goede leasefietsaanbieder. Lease a Bike is er zo eentje. Als onderdeel van het bekende Pon-concern, heeft het een berg aan kennis en ervaring in huis. Te meer omdat Lease a Bike in de Duitse markt al een aantal jaren een succes is. Ruim 2.000 bedrijven gingen je voor en inmiddels heeft Lease a Bike al ruim 25.000 leasefietsen op de weg.

Snel beginnen met je fietsplan
Tussen het moment dat je de fietsregeling aanvraagt en de eerste fietskilometers zit slechts 2 weken. In de tussentijd is er een kick-off-meeting, waarbij je een korte en heldere uitleg krijgt van het digitale platform waarmee Lease a Bike werkt. Het is een volledig geautomatiseerd online systeem waarbinnen de fietsregeling soepeltjes draait. Je bedrijfsregels rondom het fietsplan staan erin, maar het platform is ook de spin in het web rondom de aanvraag en afgifte van een leasefiets. Anders gezegd: je nodigt via het platform werknemers uit om deel te nemen aan de fietsregeling. Is hun aanmelding goedgekeurd, dan krijgen ze een code waarmee ze de plaatselijke fietsenwinkel binnenstappen. De fietsenwinkel gebruikt het platform op zijn beurt voor de registratie van de fiets. Ook het ondertekenen van het leasecontract vindt in het handige platform plaats. Zo komt er nauwelijks (papier)werk kijken bij het aanbieden van een fietsregeling.

Administratief gemak
De salarisadministratie heeft eveneens nauwelijks extra werk aan de fietsregeling. Ze krijgt elke maand automatisch een overzicht van alle leasefiets-deelnemers binnen je bedrijf. Maandelijks volgt bovendien een verzamelfactuur met daarop alle fietsen die binnen de fietsregeling zijn opgenomen. Voor de salarisadministratie staat een stap-voor-stap-uitleg klaar hoe ze een gegevensimport kunnen doen.

Hulp bij spelregels en promotie
Lease a Bike neemt op elk gebied de zorg rondom de fietsregeling uit handen. Het begint al bij het opstellen van de bedrijfsregels rondom de leasefiets. Lease a Bike levert een raamwerk aan met de belangrijkste spelregels. Die voorwaarden pas je naar eigen voorkeur aan. En op het gebied van de reiskostenvergoeding denkt Lease a Bike graag mee. Het verzorgt zelfs de basis voor het addendum. 


Vanzelfsprekend hoef je het materiaal voor de interne promotie van de fietsregeling niet zelf te fabriceren. Dat staat voor je klaar. Het enige wat je als bedrijf zelf moet doen is het versturen of ophangen op het prikbord.