Een fiets van de zaak tegen slechts 7% procent bijtelling. Maar naast eenvoud en kostenbesparing zijn er nog veel meer goede redenen om te gaan fietsen.
#1 Omzeil de files
Grote koppen in de kranten deze zomer. Over het eerste half jaar van 2019 is de filezwaarte weer toegenomen. In de ochtendspits met vijf procent en in de avondspits met drie procent. Iets eerder of later weggaan dan? Volgens de ANWB nam het aantal files buiten de spits met liefst 18 procent toe. Steeds meer forenzen ontdekken fietsplan 2020 of fiets van de zaak als alternatief. Recent onderzoek van GfK in opdracht van fietsmerk Gazelle laat zien dat die groep groot is. Een kwart van de werknemers met een woon-werk afstand van boven de 20 kilometer wil een elektrische fiets leasen om niet in de file te komen, aldus GfK.
#2 Bespaar op je reiskosten
Hetzelfde GfK-onderzoek laat zien dat bijna de helft van alle werknemers in Nederland interesse heeft in het leasen van een fiets of e-bike met bijtelling via de werkgever. Dankzij de nieuwe fietsregeling die per 1 januari 2020 ingaat, kun je al tegen 7 procent bijtelling een fiets of elektrische fiets leasen. Dat is slechts een paar euro per maand. Het maandelijkse leasetarief kun je bovendien van het brutoloon aftrekken. Zo loopt het voordeel tegenover de nieuwprijs op tot wel 40 procent, zelfs als je werkgever niets bijdraagt.
#3 Trap je gezond
Minimaal een half uurtje bewegen per dag is noodzakelijk om fit en gezond te blijven. Maar de tijd daarvoor ontbreekt vaak. Als je elke dag heen en weer naar kantoor fietst, heb je je dagelijkse beweeg minuten waarschijnlijk al te pakken. Je komt energiek aan op kantoor, maakt je hoofd leeg op weg naar huis en je hoeft in de avond niet meer naar de sportschool.
#4 Wees goed voor het milieu
Bijna één op de drie leaserijders wil zijn auto vanuit milieu-oogpunt laten staan voor de elektrische fiets, blijkt uit het onderzoek van GfK. En inderdaad, je stoot al elektrisch fietsend niets uit. De leasefiets of e-bike van de zaak kan echt het verschil maken, als we de cijfers van GfK mogen geloven. Meer dan de helft van de werknemers is bereid hun huidige woon-werk afstand af te leggen met een fiets als ze deze zouden krijgen, zo stelt het onderzoek. En waarom ook niet? Meer dan de helft van de werknemers woont binnen 15 kilometer van hun werk, aldus cijfers van de Rijksoverheid.
#5 De infrastructuur verbeterd
Diezelfde Rijksoverheid heeft in het regeerakkoord vastgelegd dat er 100 miljoen euro beschikbaar is voor de aanleg of aanpassingen van snelfietsroutes en fietsenstallingen in Nederland. Zo’n snelfietsroute is een extra breed fietspad met zo min mogelijk obstakels. Stoplichten en kruisingen ontbreken nagenoeg. Er bestaan al (plannen voor) snelfietsroutes tussen onder meer Amersfoort en Utrecht, Breda en Tilburg en tussen de steden Assen en Groningen.
Interesse in een leasefiets?
Als je werkgever nog niet aangesloten is bij Lease a Bike, dan kan je via deze pagina een document downloaden waarmee je je werkgever kan overtuigen. Is je werkgever aangesloten bij Lease a Bike? Dan vind je op deze pagina alle informatie die je nodig hebt om een fiets te leasen.