Een bakfiets aanschaffen kan soms best een zoektocht zijn. Deze tips kunnen je helpen om tot de beste keuze te komen. Het aanbod is namelijk reuze, maar een bakfiets is een dure aankoop en moet bovendien veilig en comfortabel zijn. Waar let je op en hoe weet je of de bakfiets bij je past? In dit artikel worden deze vragen beantwoord en worden belangrijke tips gegeven.
#1 Wat is jouw budget?
Laten we maar met de deur in huis vallen. Een bakfiets is geen pak suiker dat je aanschaft, dus bedenk van te voren wat je wilt uitgeven. Maar het goede nieuws is, naast kopen, kan je hem ook leasen! Door een bakfiets te leasen profiteer je van een fiscaal voordeel, want je betaalt het vaste maandelijks leasebedrag via je bruto maandsalaris. Dit is inclusief service en verzekering en de accessoires voor de fiets kan je ook meenemen in de lease. Het gemiddelde aankoopbedrag van een bakfiets is €4.300. Je kan de fiets onbeperkt gebruiken, zowel privé als zakelijk. Leasen betekent dus niet dat je de fiets alleen naar het werk mag gebruiken. Na 36 maanden mag je de fiets overnemen voor circa 15% van de aankoopprijs.
#2 Elektrisch of niet?
Een elektrische bakfiets rijden is hip en geeft je net een duwtje in de rug. Prettig voor het vervoeren van meerdere kinderen en voor lange afstanden. Je hebt zelfs bakfietsen met een loop-of parkeerhulp. Zonder te hoeven trappen rijdt de fiets aan de hand met je mee. Wil je het liever houden bij de oldschool bakfiets zonder trapondersteuning? Dat kan natuurlijk ook nog steeds.
#3 Veiligheid staat voorop
Veilig en comfortabel kunnen fietsen is extra belangrijk als je kinderen vervoert. Denk aan de volgende punten bij het uitzoeken van je bakfiets: De bak: Is deze hoog genoeg, zodat er niks of niemand uit kan vallen? Een opstapje is ook erg handig, zo kunnen kinderen er zelf in en uit komen. Ook gordels zijn een must. Bakfietsen hebben vaak driepuntsgordels, extra stevig dus! Stevigheid: Een brede en stevige standaard is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat de bakfiets niet kan omvallen. Test deze dus zeker ook even bij een proefritje. Om er voor te zorgen dat je tijdens het rijden niet zomaar omvalt in een bocht hebben sommige bakfietsen een kantelstopper. Je mag gezien worden: Check of de fiets de juiste verlichting en reflectoren heeft. Ook een baby kan goed vervoert worden in een bakfiets. Zet het baby autostoeltje goed vast en plaats het tegen de rijrichting in, zodat je het kindje goed kan blijven zien.
#4 Twee of driewieler bakfiets
Wat past het beste bij mij, een twee of driewieler bakfiets? Hier vind je de voor en nadelen. Een tweewieler bakfiets is vaak langer, maar lichter en smaller dan een driewieler bakfiets. Verder is hij wendbaarder en rijdt comfortabeler bij een hobbelig wegdek. Aan de andere kant is een driewieler stabieler en heb je geen gedoe met de standaard. Ook is de bak ruimer dan bij een tweewieler. Een nadeel kan zijn dat hij minder wendbaar is. Let dus ook goed op met een stoepje afrijden.
Wil jij ook graag je kinderen naar school kunnen brengen zonder parkeerproblemen of files, maar biedt jouw werkgever nog niet de optie aan om een fiets te leasen? Je kan je werkgever of HR afdeling informeren over het bestaan van deze regeling. Het hoeft hen niks te kosten. We sturen je graag een e-mail met alle informatie die je nodig hebt, zodat je het kan doorsturen naar de beslissende persoon in jouw organisatie.
Als je werkgever nog niet aangesloten is bij Lease a Bike, dan kan je via deze pagina een document downloaden waarmee je je werkgever kan overtuigen. Is je werkgever aangesloten bij Lease a Bike? Dan vind je op deze pagina alle informatie die je nodig hebt om een fiets te leasen.